ölprovning hos grannen

I början av 1990-talet brukade jag ibland hålla ölprovningar för grupper, ölbryggningskurser och liknande, men de senaste 20 åren har jag konsekvent sagt nej till sådant. Inte för att det inte är kul – det kan det visst vara, men för att skydda mig själv och min lediga tid.

Nu fick jag en påringning för några veckor sedan, och det visade sig vara från en granne (ett par hundra meter bort räknas som granne här i Ekskogen) vars man hade varit på vår sommarölträff i augusti och just bryggt sitt första öl. Kunde jag komma över och berätta lite om öl och hålla en provning när hans bröder med fruar skulle komma och fira hans 60-årsdag? Jag blev förvånad när jag hörde mig själv säga ja…

Tillbaka från provningen kan jag konstatera att det var kul och trevligt. Vi provade Spaten Helles, Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4, Sierra Nevada Torpedo, Boon Geuze Mariage Parfait 2010 och Yeti Imperial Stout från Great Divide. Jag gick in för att visa på stora variationer mellan öltyper och på effekterna av malt, humle och jäsning.

Lite extra kul var det när det visade sig att grannen som bjudit in mig var Helen Ahlbom, reporter på Ny Teknik som skriver mycket om telekom. Det blev som en länk mellan mitt förra yrkesliv och mitt nuvarande, utöver den geografiska länken.

Så det kanske ska ses som undantaget som bekräftar regeln. Det ska mycket till för att jag ska säga ja till att leda externa provningar.

jag är en ölperson

Häromveckan blev jag uppringd och fick beskedet att jag blivit utsedd till ölperson, och inte vilken som helst utan Årets Ölperson 2015. Oväntat, men kul, och hedrande. Jag blev den fjärde hittills, och mina företrädare är giganterna Marianne Wallberg (Stockholm Beer & Whisky Festival), Jan-Erik ”Janko” Svensson (ölguru) och Björn Falkeström (Oppigårds Bryggeri).

Svante Ekelin Årets Ölperson 2015

Motiveringen lyder: ”Svante Ekelin har spelat en betydande roll för den svenska ölbryggningen genom att ständigt ligga i framkant med sitt sortiment. Svante har även en sann kärlek till öl och bär på en stor kunskap som han ödmjukt delar med sina kunder. Årets Ölpersons gärningar är mer aktuella än någonsin då antalet hembryggare och mikrobryggerier aldrig varit fler i modern tid. Svante Ekelin är helt enkelt bläcket i pennan som ritat om den svenska ölkartan.”

Stora ord…

Juryn till Sveriges Ölperson 2015 består av Hans Nordlöv, mångårig ölexpert som arbetat på Pripps och Carlsberg, ölutbildaren och öldomaren Jan-Erik ”Janko” Svensson, näringslivshistorikern Edward Blom, Marianne Wallberg, VD och grundare av Stockholm Beer & Whisky Festival samt Jessica Heidrich som är Head Brewer S:t Eriks Bryggeri.

Här står det lite mer om priset: http://www.galatea.se/2015/10/arets-olperson-2015-ar-utsedd

Jag tackar och tar emot, men jag kan inte ta åt mig hela äran själv utan ser priset som ett erkännande för den roll som Humlegårdens Ekolager spelat och spelar i utvecklingen av öl-Sverige, och därför vill jag att ljuset också ska falla på Eva och på hela personalen.

företaget är en gasell

Humlegårdens Ekolager AB har blivit utnämnt till Gasellföretag 2015 av Dagens Industri.

Vad innebär det? Mer än att vi får ett diplom vid en ceremoni i Konserthuset sista november och möjlighet att använda den stiliga symbolen?

Gasell_vinnare_2015

Det innebär att vi är ett av de knappt 800 av alla Sveriges närmare en halv miljon aktiebolag som klarar gasellkriterierna, dvs att vi hör till dem som växer snabbast med sunda finanser. Det sägs att det är den typen av företag som bidrar mest till nya arbetstillfällen.

Lite kul är det ju…

tre år på nya jobbet

Efter 11 år på KTH och 12 år på Ericsson var det dags att ta ett nytt steg. Den första september 2011 började jag på allvar på Humlegårdens Ekolager, vårt familjeföretag som redan då var 19 år gammalt. Tidigare hade jag bara ägnat kvällar och helger åt företaget, men nu tog jag tjänstledigt från Ericsson för att ägna mig på heltid åt Humlegårdens Ekolager.

Företaget hade redan ett par år tidigare börjat bli för stort för att Eva skulle hinna med det löpande själv. Då löste vi det genom att lägga ut lagret på tredjepartslogistik för att slippa den tidskrävande hanteringen av in- och utleveranser. Efter ett år tog vi av olika skäl tillbaka lagret, hyrde en större lokal i Vallentuna och anställde lagerpersonal.

Efter ytterligare ett år visade det sig att jag behövdes på plats på heltid – det räckte inte längre med kvällar och helger… Så nu är jag sedan tre år VD på ett litet företag istället för forskare på ett stort företag. Kontrasten är rätt stor.

Efter nio månaders tjänstledighet tog jag våren 2012 beslutet att bränna skeppen och säga upp mig från min tjänst. Jag såg att jag för överskådlig framtid skulle behövas i familjeföretaget, och att Ericsson förmodligen skulle klara sig bättre utan mig än vad Humlegårdens Ekolager skulle göra.

Som sagt är det stor kontrast. Allt händer så mycket snabbare på ett litet företag, och besluten kan få betydelse så gott som direkt. Utrymmet att göra fel är mycket mindre men utdelningen på de lyckade besluten är så mycket större.

Den största händelsen under de här tre åren är flytten vi gjorde förra hösten. Vi växte ur lokalen i Vallentuna – det hjälpte inte länge att vi lyckades hyra två angränsande lokaler och utökade från 475 till 700 kvm. Efter en del letande hittade vi en lokal i Sollentuna på ca 2200 kvm. Flytten av hela varulagret var ett stort projekt som krävde mycket planering och förberedelser. Hela flytten genomfördes på två dagar i september 2013, helt enligt plan. Vi behövde bara göra uppehåll i orderskickandet under torsdag och fredag – på måndagen var vi igång igen som vanligt, men med mycket effektivare lagerstruktur.

Nu har vi gott om plats för framtida tillväxt och kan hantera mångdubbelt fler ordrar per dag. Förutom en större lagerlokal har vi också tillgång till mycket mer kontorsyta.

Om man ser på vårt senaste redovisningsår, juli 2013 – juni 2014, jämfört med tre år tidigare, har vi gått från i snitt 4 till 13 heltidsanställda, och omsättningen har växt från 12 till 43 miljoner. Vi planerar för att fortsätta växa.

dags för flytt

ITVerkstan som ekelin.net har legat på ska tyvärr stänga ner sin webbhotellverksamhet nu 31 mars 2013. Trist eftersom tjänsten och supporten har fungerat så bra genom alla år.

Hursomhelst har jag skaffat ett nytt webbhotell, Oderland, och kommer att flytta domänen inklusive denna blogg nu de närmaste dagarna.

ny dator

Tänkte köpa en ny bärbar Mac och lutade åt den nya modellen av Air. Gick in hos Apple-återförsäljaren i Täby Centrum idag och gick ut med en MacBook Pro Retina istället… En bildskärm på 15″ som har högre upplösning än min iMac 27″. Text är lika oklanderlig som på iPad 3. Bildkvaliteten är fantastisk. Och snabb är den. Hoppas den fortfarande känns snabb efter något års användning…

Eva Setterlind

Eva Setterlind på Ekegården i Strängnäs ägnar sig åt att ta hand om och sortera kvarlåtenskapen från sina föräldrar. Hennes berömde far har lämnat ett stort hus fullt av böcker, brev och papper – ett jättearbete att ta hand om.

Stort tack till Eva för gästfrihet och en suverän guidning i ett vintervackert Strängnäs!